Când avem nevoie de ochelari de citit?

Ochelarii de citit reprezintă corecția optică necesară ochiului pentru a vedea clar și fără efort.

Simptomatologia legată de nevoia de ochelari de citit se referă la tulburările vederii: putem să vedem scrisul dublat, în ceață, putem să îndepărtăm telefonul pentru a putea vedea mai clar.

Legat de tulburările vederii pot apărea, de asemenea, dureri de cap, vedere dublă, după multe ore de efort vizual.

A nu se confunda însă nevoia de ochelari de citit cu oboseala vizuală resimțită de oricine după o zi obositoare la birou. Un consult optometric de rutină poate face această distincție pentru a nu purta ochelari când nu este nevoie!

În majoritatea cazurilor avem nevoie de ochelari de citit după vârsta de 40 de ani, atunci când apare presbiopia. Aceasta este reprezentată de imposibilitatea ochiului de a mai focaliza cu aceeași ușurință la distanțe mici de ochi, problemă care avansează progresiv până la vârsta de 60 de ani.

Presbiopia nu este o boală, ci o îmbătrânire normală a cristalinului (lentila din interiorul ochiului responsabilă de focalizare la diferite distanțe)!

Presbiopia evoluează indiferent dacă purtăm sau nu ochelari de citit și indiferent de efortul vizual pe care îl depunem. Dioptriile cresc cu 0,50 - 0,75 dioptrii o dată la 2-3 ani.

Sub vârsta de 40 de ani ochelarii de citit sunt necesari în momentul în care apar probleme la efortul vizual susținut (ore întregi de citit sau în fața calculatorului) precum tulburare intermitentă a vederii de aproape sau apariția durerilor de cap.

Reevaluarea dioptriilor la o persoană purtătoare de ochelari se face în principiu la 1 an pentru a preveni apariția unor simptome mai supărătoare precum durerile de cap asociate cu efortul vizual!