Ce este presbiopia?

Presbiopia apare cu înaintarea în vârstă și este caracterizată prin faptul că lentila ochiului (cristalinul) își pierde din flexibilitate și devine mai puțin elastică și mai tare. Astfel cristalinul nu mai poate focaliza la capacitatea ei maximă lumina care pătrunde în ochi de la obiectele aflate la o distanță mică, redând efectul de vedere în ceață.

În mod normal, cristalinul este moale și flexibil având abilitatea de a-și schimba convexitatea și grosimea pentru a permite focalizarea obiectelor aflate la diferite distanțe, dar cu înaintarea în vârstă aceste proprietăți se pierd și focalizarea nu mai este atât de precisă. Mușchii ce susțin cristalinul se relaxează și se contractă în funcție de distanța la care sunt obiectele. În momentul apariției presbiopiei, deși mușchii încă funcționează, pierderea elasticității cristalinului duce la îngreunarea focalizării.

În cazul presbiopiei imaginile nu mai sunt focalizate pe retină, ci în spatele retinei, iar acest lucru determină o vedere neclară. Diagnosticarea acestui proces fiziologic de „îmbătrânire a cristalinului” se poate face în urma unei consultații optometrice standard în care se testează capacitatea ochiului de acomodare prin schimbarea bruscă a planului focusat, starea lentilelor vizuale și a mușchilor oculomotori, acuitatea vizuală, dar și determinarea dioptriei necesare.

Presbiopia poate fi corectată cu ajutorul unei perechi de ochelari de vedere. Dacă nu ai mai purtat niciodată ochelari de vedere, corecția se va efectua cu o pereche de ochelari pentru apropiere. În cazul în care presbiopia se suprapune la o persoană deja purtătoare de ochelari pentru miopie, hipermetropie sau astigmatism, corecția se poate face cu ajutorul unor lentile bifocale sau progresive (partea superioară a lentilei ajutând vederea la distanță, iar partea inferioară la aproape).

Vederea de aproape se înrăutățește în mod continuu în jurul vârstei de 45-60 de ani, ochii pierzându-și din capacitatea de adaptare și necesitând schimbarea dioptriilor lentilelor aplicate ochelarilor de vedere.

Pentru determinarea exactă a dioptriilor și pentru alegerea corectă a modalității de corecție vă așteptăm în optica noastră pentru o consultație optometrică completă!