Ce sunt lentilele progresive?

Lentilele progresive permit vederea la distanță, intermediar și aproape cu o singură pereche de ochelari. Aceste lentile pot avea un câmp de progresie îngust, mediu sau larg și au un aspect cosmetic natural datorită faptului că tranzițiile dintre câmpurile de progresie sunt invizibile.

Pe suprafața lentilei progresive se află o multitudine de dioptrii (atât pentru distanță cât și pentru aproape) nedelimitate cu un marcaj vizibil. Aceste dioptrii permit o vedere clară indiferent de distanță, însă redau aberații minore în părțile periferice, acesta fiind și motivul pentru care există o perioadă de acomodare. Perioada de acomodare diferă în cazul fiecărei persoane, ochii formându-și un nou mecanism de focalizare ce poate dura până la 4 săptămâni.

Pe lângă vederea clară pe care o oferă la toate distanțele, lentilele progresive pot fi îmbunătățite cu ajutorul tratamentelor aplicate pe lentile pentru a spori confortul și protecția ochilor împotriva radiațiilor luminoase naturale sau artificiale. Aceste tratamente au caracteristici diferite și nu sunt vizibile cu ochiul liber, însă sunt foarte benefice deoarece protejează ochii de reflexiile și razele dăunătoare și oferă rezistență și durabilitate mai mare lentilelor.

În general, lentilele progresive se adresează persoanelor cu presbiopie, acestea fiind alegerea cea mai bună pentru o vedere clară la toate distanțele și oferind confort în desfășurarea tuturor activităților. Presbiopia apare o dată cu înaintarea în vârstă și este caracterizată prin faptul că lentila ochiului (cristalinul) își pierde din elasticitate și flexibilitate. În cazul în care presbiopia se suprapune la o persoană care este deja purtătoare de ochelari pentru miopie, hipermetropie sau astigmatism corecția se poate face cu ajutorul unor lentile progresive: partea superioară a lentilei ajutând la vederea la distanță, iar cea inferioară la cea de aproape.

Programează-te și tu la o consultație optometrică specializată în optica noastră și află care sunt lentilele potrivite nevoilor tale!