Ce este astigmatismul?

Astigmatismul reprezintă o condiție vizuală frecventă, în care simptomul principal este reprezentat de vederea neclară, atât la distanță cât și la aproape.

În cele mai multe situații, astigmatismul este cauzat de o curbură neregulată a corneei (lentila din partea anterioară a ochiului). În mod normal, forma sa este rotundă, dar în astigmatism ea este ovalară (ca o minge de rugby), iar razele de lumină care intră în ochi sunt distorsionate și nu sunt focalizate adecvat la nivelul retinei. Curbura neregulată a corneei, în care o jumătate este mai bombată sau mai plată decât cealaltă duce la apariția a două imagini diferite la nivelul retinei (în locul uneia singure). Această proiecție deformată a luminii duce la vederea încețoșată din astigmatism.

Există și astigmatism cristalinian, atunci când forma cristalinului (lentila din interiorul ochiului) este neregulată, având aceleași efecte asupra vederii.

Vederea neclară la toate distanțele este principalul simptom al astigmatismului. Persoanele care suferă de astigmatism se plâng de oboseală oculară, cefalee și sensibilitate la lumină. Ochelarii dau uneori senzația de amețeală, mai ales atunci când se schimbă, până când ochii se obișnuiesc cu noua corecție.

Astigmatismul este un viciu de refracție, fiind o condiție în care este prezentă o anomalie de formă a ochiului. Se poate asocia și cu alte vicii de refracție: miopie sau hipermetropie. În toate aceste situații razele de lumină nu se proiectează corect la nivelul porțiunii posterioare a ochiului.

Astigmatismul este de obicei congenital (ne naștem cu afecțiunea) și de asemenea, se pare, că toți avem un anumit grad de astigmatism. 

Corecția optică a astigmatismului se face cu ajutorul lentilelor cilindrice. Acestea au rolul de a corecta modul în care se proiectează razele de lumină la nivelul retinei, furnizând astfel o imagine clară. Inițial, ochelari generează disconfort, fiind nevoie de o perioadă de adaptare.