Ce este miopia?

Miopia este un viciu de refracție al ochiului care se manifestă prin dificultăți în distingerea obiectelor aflate la distanță, în timp ce obiectele situate în apropiere sunt văzute clar.

De regulă, globul ocular al persoanelor mioape este mai lung, iar razele de lumină care vin paralele de la un obiect situat la depărtare se focalizează înaintea retinei. Astfel este necesară plasarea unei lentile divergente în fața ochiului pentru ca focalizarea să se facă pe retină.

Cea mai frecventă cauză de apariție a miopiei este cea genetică. Aceasta debutează de obicei în prima copilărie sau la vârsta școlară. Miopia la copii se manifestă prin dificultăți în vederea la distanță (nu văd tabla). Copii miopi preferă și realizează cu mai multă ușurință activități care presupun vederea de aproape (scris, citit).

Despre simptomele miopiei se discută mult, dar simptomul principal este constituit de apariția unor dificultăți în vederea la distanță. În urma consultului de specialitate se stabilește gradul miopiei și dacă există afecțiuni oculare asociate.