Ce este hipermetropia?

Hipermetropia este un viciu de refracție, care se exprimă în dioptrii cu plus. Manifestarea principală este vederea neclară, atât la distanță, cât mai ales la aproape. Cauza este reprezentată de o focalizare anormală a razelor de lumină, în spatele retinei. 

Mulți copii au la naștere o hipermetropie mică, fiziologică, care se ameliorează odată cu creșterea copilului (este un proces de creștere și dezvoltare normal al ochiului). Uneori, hipermetropia se însoțește de astigmatism.

În încercarea de a vedea mai bine, efortul de acomodare al ochiului este permanent (atât la distanță, cât și la aproape). De aceea, pot apărea dureri oculare, cefalee, senzație de oboseală vizuală.

Pe lângă factorii structurali, în apariția hipermetropiei intervine și factorul genetic, astfel că dacă sunteți părinți și aveți hipermetropie mare trebuie să faceți un control în primii ani de viață copiilor pentru depistarea precoce a unor valori mari ale dioptriilor.

Hipermetropii pot beneficia de ochelari cu dioptrii pe plus pentru corecția viciului de refracție, adică pentru obținerea acuității vizuale maxime.